Inspiratie

Mijn grootste inspiratie is altijd de stilte geweest tijdens meditaties. Ik mediteer gewoon overal tussendoor; gelijk  na het ontbijt, als ik thuis kom van werk, ‘s avonds laat, of tijdens een vrije zondagmiddag. Er is altijd ruimte voor stilte.

 

Van de vele boeken die ik gelezen heb, licht ik er een paar uit die me dierbaar zijn:

De kracht van het nu / Een nieuwe aarde; Eckhart Tolle
Eckhart Tolle neemt een bijzondere plaats in bij mij. Als ik zijn boeken lees – hij heeft er eigenlijk maar drie geschreven – dan overvalt mij het gevoel dat ik wel op kan houden, dat ik niks meer hoef te zeggen, want alles is al gezegd door hem. Het is voelbaar dat zijn woorden uit de stilte voortkomen en hij verwijst daar ook steeds naar. Hij laat iets merken van de wereld áchter het denken, van dat wat we ten diepste zijn. En dat is bijzonder.
Verder schrijft hij ook over de structuur van ons denken en dat is al bijzonder, omdat bijna iedereen het altijd heeft over de inhoud van ons denken. Hij nodigt je uit om het denken waar te nemen, om je bewust te worden van je egorollen en je pijnlichaam. Je ego en je pijnlichaam zijn over het algemeen dat wat je denkt te zijn. Tolle nodigt je echter uit om ze waar te nemen, zodat je een glimp kunt opvangen van wat je werkelijk bent, het bewust zijn erachter.

Katie’s Tao, Duizend namen voor vreugde; Byron Katie en Stephen Mitchell

De manier waarop Byron Katie je met vier eenvoudige vragen in staat stelt om een oordeel, een projectie op een ander terug te nemen, is bijzonder, subtiel en effectief (en een projectie terugnemen is nooit leuk, je ego is ervan overtuigd dat het gelijk heeft immers!). In dit boek gaat ze ook een gesprek aan met de prachtige tekst van de Tao te ching door Lao Tzu. De vertaling is van haar man Stephen Mitchell en persoonlijk vind ik de vertaling van Jaap Voigt mooier, maar dat is dus een ander boek.

Zonder grenzen / Integrale psychologie; Ken Wilber
Ken Wilber is een veelschrijver en zijn boeken zijn niet altijd makkelijk te lezen, maar zijn basisidee over ontwikkeling dat hij op veel aspecten loslaat, is een echte eye-opener voor mij geweest.

De verborgen dynamiek van familiebanden / De wijsheid is voortdurend onderweg; Bert Hellinger
Ik ben een grote fan van systemisch werken en deze boeken beschrijven de basis daarvan. Niet al zijn boeken vind ik even inspirerend, maar zijn ideeën over loyaliteit aan onze familiebanden, zoals beschreven in dit boek, zijn dat wel.

Innerlijke leiding / De grote sprong; Hanneke en Hans Korteweg, Jaap Voigt
Van de grondleggers van het instituut Itip. Het bevat een mooie inleiding op de karakterstructuren. Er zijn meer boeken geschreven over karakterstructuren, zoals de boeken van B. Brennan en De Maskermaker van Wibe Veenbaas, maar dit boek blijft voor mij de basis waar ik veel aan gehad heb.